Muziek en beeld

There is no such thing as an empty space or an empty time. There is always something to see, something to hear. In fact, try as we may to make a silence, we cannot. (John Cage).

There is only one thing I fear in life, my friend... One day the black will swallow the red. (Kazimir Malevich).

Is het ooit ergens stil, en als dat niet zo is, welk geluid zou dan passen bij wat je ziet of ervaart? En bestaat een stilleven, of is er altijd beweging? Kun je de stilte zien, kun je de beweging horen?

Het klinkt wellicht als een cliché, maar om in onze huidige hectische maatschappij een voorstelling te maken waar rust en stilte de boventoon voeren, uitgevoerd met muziek en dans, enigszins ondersteund door beelden is bijzonder.

Stil Licht is bijzonder door de samenwerking tussen amateur- en professionele musici, en door de participatie van lokale amateurfotografen, en past mede daardoor wonderwel in de signatuur van onze stichting Pulcinella Projecten. 

De concerten, voorstellingen worden in augustus en september 2024 gespeeld.

In de provincie Drenthe spelen we op vrijdagavond 30 augustus in de Stefanuskerk te Beilen, in Groningen op zaterdag 31 augustus in de prachtige historische kerk van Garmerwolde, net buiten de drukte van de stad; in Friesland is gekozen voor de Bonifatiuskerk in Oldeberkoop waar Stil Licht op zondagmiddag 1 september wordt gespeeld.

Meer informatie vindt u hier

De te spelen muziek is een combinatie van recente koorwerken (Gjeilo, Lauridsen en Whitacre), typische 20eeeuwse avant garde (Cage, Feldman), vroeg 20e eeuwse vernieuwende muziek (Stravinsky, Ives) en inmiddels bijna mainstream geworden minimalistische muziek van Arvo Pärt. Niet de meest gangbare programmering, maar juist door de toevoeging van beelden en dans/performance willen we dit genre toegankelijker maken.

Door gebruik te maken van deels vooraf opgenomen stemmen en beelden ontstaat een spanningsveld tussen wat er werkelijk is, en wat het publiek denkt te horen of zien.

Beelden uit de regio, vastgelegd door (amateur) fotografen ter plaatse, waar de schoonheid van stilte en rust wordt weergegeven geïnspireerd door het te spelen repertoire worden in Stil Licht gecombineerd met muziek gespeeld door ensemble Somme 100 Noord, en professionele dans/performance

 

Informatie over speeldata, kaartverkoop en meer volgt zo spoedig mogelijk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb